به مناسبت روز اراک، نقشه تقسیمات کشوری استان مرکزی، نقشه گردشگری استان مرکزی و شهر اراک و نقشه راهنمای شهر اراک که توسط مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی در سازمان نقشهبرداری کشور تهیه و تولید شده است، معرفی شد.
به مناسبت 28 مهر ماه، روز اراک:
نقشه تقسیمات کشوری استان مرکزی، نقشه گردشگری استان مرکزی و شهر اراک و نقشه راهنمای شهر اراک معرفی شد
28 مهر 1399 ساعت 7:54
به مناسبت روز اراک، نقشه تقسیمات کشوری استان مرکزی، نقشه گردشگری استان مرکزی و شهر اراک و نقشه راهنمای شهر اراک که توسط مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی در سازمان نقشهبرداری کشور تهیه و تولید شده است، معرفی شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان نقشهبرداری کشور، مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی به مناسبت روز اراک، منتشر کرد.
28 مهرماه سالروز صدارت امیرکبیر در تقویم به عنوان روز ملی اراک نامگذاری شده است. شهر اراک، مرکز استان مرکزی، علاوه بر آوازه صنعتی که در دنیا دارد، در بحث پرورش مفاخر نیز زبانزد میباشد. مفاخری همچون قائم مقام فراهانی، امیر کبیر، سلمان ساوجی، آقاضیاءالدین عراقی، علی اکبرخان فراهانی، استاد فتحعلی واشقانی فراهانی، استاد دهگان، استاد محمد رضا محتاط و...
نقشه تقسیمات کشوری استان مرکزی:
در این نقشهها از آخرین اطلاعات تقسیمات کشوری تا پایان شهریور ماه 1399 استفاده شده و مرزهای بینالمللی، حدود استان، شهرستان، بخش، دهستان و مراکز آنها به نمایش درآمده است. همچنین جداول اطلاعات جغرافیایی و آمار و شاخصهای جمعیتی بر اساس سرشماری سال 1395 برای استان و شهرستانها، جهت ارائه اطلاعات تکمیلی در این نقشهها لحاظ شده است.
استان مرکزی دارای 12 شهرستان، 23 بخش، 66 دهستان و 34 نقطه شهری میباشد.
نقشه گردشگری استان مرکزی و شهر اراک:
نقشههای گردشگری کمک شایانی در معرفی و مکانیابی آثار باستانی و جاذبههای گردشگری و توریستی دارد . اداره نقشههای موضوعی و موردی، درمدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی جهت رسیدن به این اهداف، نقشههای گردشگری را برای 31 استان کشور و مراکز این استانها بصورت دورو و در قالب یک نقشه تهیه نموده و در اختیار کاربران قرار داده است. در این سری نقشهها عوارضی همچون راهها، مراکز تقسیماتی، رودها، آثار باستانی و مکانهای گردشگری به همراه اندکس راهنمای مسیرهای گردشگری، لیست هتلها و اندکس راهنمای فواصل با مراکز استانهای همجوار و ... آورده شده است.
استان مرکزی با مساحتی حدورد 29٫010 کیلومترمربع رتبه چهاردهم و با جمعیت 1٫429٫475 نفر، رتبه نوزدهم را در کشور دارا میباشد. نرخ شهرنشینی در این استان 76/93 درصد و تراکم جمعیت 49/28 نفر در کیلومتر مربع میباشد.
این استان از شمال با استان البرز و استان قزوین ، از شمال شرقی با استان تهران، از شرق با استان قم، ازغرب با استان همدان، از جنوب شرقی با استان اصفهان و از جنوب غربی با استان لرستان همجوار میباشد. استان مرکزی از جمله استانهای صنعتی کشور محسوب میشود. وجود صنایع مادر در اراک، این شهر را به یکی از قطبهای صنعتی کشور مبدل کرده است. همچنین وجود کارخانههای چشمگیر و تولیدی شهرستان ساوه نیز خود گویای این مهم است. اساس اقتصاد استان را به ترتیب اهمیت، بخشهای خدمات، صنعت و كشاورزی تشكیل میدهند. پالایشگاه نفت امام خمینی یکی از پالایشگاههای ایران است که در شهرستان شازند واقع شده است.
شهر اراک به سبب آب و هوای کوهستانی با زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل، دارای چشماندازهای طبیعی متنوع و جذاب است. از جمله این جاذبههای طبیعی میتوان به تالاب و کویر میقان، غار سفید خانی(عین هو)، روستای انجدان همراه با بافت تاریخی و چشمهها و غارها، چشمه چپقلی، منطقه حفاظت شده هفتاد قله، دره گردو، باغ وحش، پارک جنگلی شهید باهنر و پارک جنگلی شهید رجایی اشاره کرد.
نقشه گردشگری استان مرکزی در سال 1399 و نقشه گردشگری شهر اراک در سال 1396 بهروزرسانی شده است.
امیدست نقشههای موجود نیاز کاربران محترم را برطرف نماید.
نقشه راهنمای شهر اراک:
اراک یکی از کلان شهرهای ایران و از بزرگترین شهرهای مرکز ایران، مرکز استان مرکزی و شهرستان اراک است. جمعیت اراک در سال 1395 خورشیدی برابر با 521000 نفر بوده که از این نظر قطب جمعیتی استان مرکزی و چهاردهمین شهر پرجمعیت ایران به حساب میآید.
از سده دوم اسلامی ناحیه میان همدان، ری و اصفهان عراق نامیده شد، که بعدها برای تمایز با عراق عرب آن را عراق عجم نامیدند. اراک نسبت به بسیاری از شهرهای ایران، شهر جوانی محسوب میشود. این شهر در دوران قاجار بنیان گذاشته شده و کمی بیش از دو قرن قدمت دارد. نام شهر که ابتدا قلعهای نظامی در کنار روستای کرهرود بود، قلعه سلطانآباد، بعد سلطانآباد عراق و در سال ۱۳۱۶ خورشیدی به اراک تغییر نام داد. بانی شهر اراک یوسفخان گرجی معروف به سپهدار بود که شهر را در طول چند سال ساخت. در شهر جدید تمامی تأسیسات شهری از قبیل قنات، حمام، آبانبار، مسجد، مدرسه، سقاخانه، بازار و ارگ حکومتی ساخته شد. با رونقگیری اقتصاد شهر و عبور راهآهن سراسری از شهر، مهاجرت به شهر افزایش یافت.
شهر اراک دارای زمستانهای سرد و مرطوب و تابستانهای گرم و خشک است و کوههای اطراف شهر، تالاب میقان و دشت فراهان بر آب و هوای آن تاثیر میگذارند. شهر در میان پایکوههای داخلی رشته کوه زاگرس قرار دارد و از جمله شهرهای امن از نظر لرزهخیزی است که احتمال وقوع زلزله بالای ۵ ریشتر در آن بسیار ضعیف است. اگرچه از زمان تأسیس شهر اراک، بیشتر از دو قرن سپری نشده است، این خطه از کشور مهد تربیت و پرورش علما، رجال، دانشمندان و ادبای بزرگ بوده است که هر یک میراث جاودان ارزشمندی را در پهنه تاریخ و فرهنگ و ادب کشور از خود باقی گذاردهاند.
اراک از شهرهای صنعتی ایران است که از لحاظ گوناگونی محصولات صنعتی، نخستین، از لحاظ وجود صنایع مادر، دومین و به طور کلی یکی از چهار قطب صنعتی کشور محسوب میشود. این شهر به واسطه وجود صنایع مادر، تولید ۸۰٪ تجهیزات انرژی کشور، وجود بزرگترین کارخانه تولیدکننده آلومینیوم کشور، بزرگترین ماشینسازی کشور، بزرگترین واگنسازی و لوکوموتیوسازی خاورمیانه، بزرگترین کمباینسازی خاورمیانه، بزرگترین تولیدکننده ماشینآلات سنگین در خاورمیانه، بزرگترین تولیدکننده جرثقیل در خاورمیانه، بزرگترین تولیدکننده بنزین کشور و بزرگترین شرکت املاح معدنی کشور، بهعنوان پایتخت صنعتی ایران شناخته شدهاست و به همین دلیل یکی از آلودهترین شهرهای ایران است.
از لحاظ گردشگری، قدمت بیشتر بناهای تاریخی اراک به دوره قاجار باز میگردد. از مهمترین صنایع دستی شهر، قالی اراک است که در گذشته اهمیت و اعتبار فراوانی داشتهاست و رقیب قالی کرمان بود.
این نقشه در سال ۱۳۸۷ تهیه و انتشار یافته است.
کتاب ابعاد کشور :
تقسيمات كشوری فرايندی سياسی - اداری است كه با هدف اصلی تقسيم كشور به واحدهای همگن، برای رشد هماهنگ و به منظور اداره قلمرو ملی و عرضه خدمات بهتر صورت میگيرد و در نهايت امنيت، وحدت و مشاركت ملی را تأمين میكند. براين اساس، تقسيمات كشوری بر ساختار اداری - مديريتی سرزمين و شتاب بخشيدن به روند توسعه و رشد هماهنگ ملی، تأثير بهسزايی دارد و میتواند امنيت، همگرايی، وحدت و مشاركت ملی را تامين كند. بنابراين تقسيمات كشوری بايد به گونهای كارآمد طراحی شود تا كمترين تنش و بيشترين هماهنگی و همكاری دوسويه را در منطقهها و بين سرزمينهای همجوار كشور ايجاد كند و زمينه لازم را برای توسعه منطقهای فراهم آورد.
کتاب ابعاد کشور که در اداره نقشههای موضوعی و موردی مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی تهیه شده است، حاوی توضیحاتی در مورد سابقه تقسیمات کشوری و تاثیر آن در برنامهریزی منطقهای، اعداد و ارقام مربوط به "درصد مساحت استانها مانند مساحت کل کشور، آبهای سطحی داخلی، ارتفاعات و سواحل"، تعاریف و مفاهیم در خصوص لغات تخصصی بکار رفته در کتاب، نقشه تقسیماتی استانها و شهرستانها و به پیوست توضیحاتی راجع به آوانگاری کلی نامهای جغرافیایی، تاریخچه آن و جداول علائم برای همخوانهای زبان فارسی میباشد.
در این مجموعه نقشه استان مرکزی و شهرستانهای استان و جداولی حاوی اطلاعات جغرافیایی مربوطه نیز به نمایش درآمده است.
کتاب ابعاد کشور در سال 1395 تهیه شده است.
کد مطلب: 2860