به گزارش روابط عمومی سازمان نقشهبرداری کشور، ظهر امروز آئین انعقاد تفاهم نامه همکاری های مشترک بین سازمان نقشه برداری کشور و وزارت میراث فرهنگی با حضور دکتر جعفرزاده ایمنآبادی رئیس، معاونین و مدیران کل این مجموعه و دکتر ولی تیموری معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و محمد قاسمی مدیرکل دفتر بازاریابی و تبلیغات گردشگری در محل سازمان نقشه برداری کشور برگزار شد. در این نشست درباره موضوعات بسیار مهمی در زمینه اهمیت و جایگاه گردشگری و اطلاعات مکانی و همچنین نحوه همکاری فی ما بین گفتگو و تبادل نظر شد.
در ابتدا دکتر علی جاویدانه معاون فناوری و ارائه اطلاعات مکانی سازمان نقشهبرداری کشور ضمن خوش آمد گویی، به ارائه گزارشی از فعالیتهای انجام شده در این سازمان پرداخت.
وی بیان کرد:«سازمان نقشهبرداری کشور اقدام به تهیه نقشههای گردشگری استانها و مراکز استانها نموده و نسخههای مختلف تهیه و تدوین شده است. اگر اطلاعات بهروز را بتوان از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دریافت کرد، میتوان کیفیت نقشهها را ارتقا داد. همچنین میتوان از طریق نقشه و اطلاعات مکانی سرویسهای استاندارد درقالب ژئوپرتال دادهها به همراه قابلیت جمع سپاری که کاربران هم که بتوانند نظرات خودشان را ثبت کنند به اشتراک گذاشته شود.»
وی ضمن تقدیر از تعاملات وزارت میراث فرهنگی، ابراز امیدواری کرد که در قالب تفاهمنامه، همکاری خوبی بین سازمان نقشهبرداری کشور و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی وجود داشته باشد و اعلام نمود که وزارت میراث فرهنگی اولین دستگاه اجرایی است که در SDI ژئوپرتال ملی همکاری خود را با به اشتراک گذاری داده های مورد نیاز ملی آغاز کرده است.
در ادامه دکتر تیموری از دکتر جعفرزاده و سایر همکاران ایشان در این سازمان تشکر و قدردانی نمود و گفت: « از سال پیش با سازمان جهانی گردشگری و یونسکو همکاری خوبی داشته ایم و طرح اصلی (Master Plan) را به صورت جدی مورد بررسی و پیگیری قرار داده ایم اما یکی از الزامات تحقق این مهم، نیاز به نقشه و اطلاعات مکانی است.»
وی همچنین از نیاز به اطلاعات داده مکانی و نقشه سخن گفت و از این حیث دسترسی به اطلاعاتی که سازمان نقشه برداری کشور به عنوان دستگاه تخصصی در اختیار دارد را جهت استفاده از دیتاهای وزارتخانه و پردازش توسط سازمان نقشه برداری و فایده اش در نهایت برای جامعه را بسیار مهم برشمرد.
دکتر تیموری خاطر نشان کرد:«در ابعاد بین المللی رشد و تقویت صنعت گردشگری میتواند در اقتصاد کشور موثر باشد که این خود همکاری سازمان نقشهبرداری کشور را برای تهیه نقشههای خوب و به روز میطلبد.گردشگری در کنار ابعاد اقتصادی نیاز به جغرافیا دارد که در این بخش به نقشه و اطلاعات دادههای مکانی و زمانی نیاز دارد. بنابراین همکاری هر دو نهاد در قالب کارگروههای فنی پیش بینی شده می تواند گام بلندی در گردشگری کشور باشد.»
در بخش دیگری از این نشست دکتر جعفرزاده ایمنآبادی ضمن خوشامدگویی به مسئولین وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بیان نمود:«در شرایط سخت اقتصادی وقتی نمیگذارند نفت بفروشیم، کشاورزی، صنعت و گردشگری 3 بخش مهم اقتصادی کشور میباشند؛ که گردشگری زود بازدهترین است. با اقتصاد مقاومتی صنعت گردشگری و توریسم در بخش میراث فرهنگی میتواند 40 درصد اقتصاد را به حرکت در بیاورد. در همین رابطه موضوع مشتریان و مشتری مداری از اهمیت بالایی برخوردار است. سازمان نقشه برداری کشور میتواند با استفاده از ظرفیت و پتانسیل و توانایی خود برای مشتریان وزارت میراث فرهنگی متناسب به ذائقههای متفاوت خدمت ارائه دهد.»
در ادامه دکتر جعفرزاده به بیان کارنامه ای از اقدامات انجام شده در سازمان نقشه برداری کشور در خصوص توسعه گردشگری پرداخت و گفت:« تهیه نقشه جاذبههای عمده گردشگری، یکی از مهمترین فعالبت های این سازمان است که با تولید و تهیه انواع نقشههای گردشگری در تلاش است در جهت اطلاع رسانی و معرفی میراث فرهنگی به ایرانیان عزیز گام بردارد. در راستای این هدف مدیریت نقشه نگاری و اطلسهای ملی سازمان نقشه برداری کشور در سال 1390 اقدام به تهیه نقشه جاذبه های عمده گردشگری ایران به دو زبان فارسی و انگلیسی نموده است. که این نقشه ها در حال بروز رسانی می باشند. در این نقشه مراکز تقسیماتی فرودگاهها، بنادر راهها و راه اهنها، زاویه قبله و همچنین اماکن تاریخی و فرهنگی و چشم اندازها طبیعی کشور با طراحی گرافیکی بسیار زیبا نمایش داده شده است. »
وی درباره دومین اقدام مهم این سازمان در زمینه تهیه نقشههای گردشگری اذعان داشت:«نقشههای گردشگری کمک شایانی در معرفی و مکان یابی آثار باستانی و جاذبه های گردشگری و توریستی خواهد داشت. جهت رسیدن به این اهداف مدیریت نقشه نگاری و اطلس های ملی سازمان نقشه برداری کشور نقشه های گردشگری را برای 31 استان کشور و مراکز استان ها بصورت دو رو و در قالب یک نقشه تهیه نموده است. و در سال های 1392 تا 1396 انتشار داده است. این نقشه ها در سال 1396 به روز رسانی گردید که بر روی سایت سازمان نقشه برداری کشور در دسترس میباشد. در این سری نقشه ها عوارضی همچون راهها، مراکز تقسیماتی، رودها، اثار باستانی و مکانهای گردشگری به همراه اندکس راهنمای مسیرهای گردشگری لیست هتل ها و اندکس راهنمای فواصل با مراکز استان های هم جوار آورده شده است. »
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور خاطر نشان کرد:« تهیه اطلس ملی گردشگری یکی دیگر از گامهای ملی این سازمان در راستای ارائه خدمات به سایر نهادهاست. هویت اسلامی کشورمان به همراه تمدن بسیار غنی و با شکوه خود عاملی بسیار تاثیرگذار در تقویت گردشگری داخلی و نیز جذب گردشگران از سایر کشور های اسلامی که جمعیت کثیری را نیز در جهان به خود اختصاص میدهند میباشد. و هر گونه سیاستگذاری و تصمیم گیری در این بخش میبایست بر پایه امار و اطلاعات دقیق و موثق باشد. اطلس های ملی به عنوان مجموعه ای مدون از امار و اطلاعات در سطح جهان شناخته شده اند. در همین راستا تهیه اطلسهای ملی همچون اطلس ملی گردشگری از اهمیت ویژه ای برخوردار است و اداره اطلس ملی در مدیریت نقشه نگاری و اطلسهای ملی، اطلس ملی گردشگری را در سال 1381 (نگارش اول) و در سال 1392 (نگارش دوم )تهیه و تدوین کرده است. اطلس ملی گردشگری که با استفاده از اخرین امار و اطلاعات وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و مرکز امار ایران تهیه گردیده است با بررسی پیشینه گردشگری به وضعیت این سند در سطح جهان و جایگاه ایران در جهان می پردازد. سپس با ارائه امار و اطلاعات استانی وضعیت پارامتر های موثر بر این صنعت و پراکندگی ان ها در داخل کشور مورد بررسی قرار میدهد و در انتها به معرفی جاذبههای گردشگری ایران میپردازد. »
وی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن تشریح روند تهیه اطلس ملی صنایع دستی افزود:«صنایع دستی ایران از گذشته های دور تا به امروز تاثیر و جایگاه رفیعی در فرهنگ و اقتصاد جامعه جهانی داشته است. اکتشافات پژوهش ها و بررسی های باستان شناسان ایران و دیگر پژوهشگران این حوزه گنجینه ای از اطلاعات ارزشمند و آثار گران بها و بی بدیل از صنایع دستی کشور به وجود اورده است و به آن جایگاهی در خور بخشیده است. مطالعه وضعیت موجود و برنامه ریزی برای بهبود آن نیازمند آگاهی از زمینه های صنایع دستی میزان فعالیت آن ها نحوه عرضه و فروش این محصولات در بازارهای داخلی و خارجی و سایر موارد از این دست بوده که که از طریق اطلس های ملی به عنوان ابزار گرافیکی عرضه امار و اطلاعات به خوبی میسر است. مدیریت نقشه نگاری و اطلس های ملی اطلس ملی صنایع دستی را در سال 1380 (نگارش اول) و در سال 1395 (نگارش دوم) تهیه و تدوین کرده است این اطلس بر پایه امار و اطلاعات ارائه شده از سوی معاونت صنایع دستی و هنر های سنتی سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کشور ، وزارت علوم تحقیقات و فناوری ، وزارت آموزش و پرورش ، مرکز ملی فرش ایران ؛ و گمرک جمهوری اسلامی ایران تهیه و تنظیم شده و در بر گیرنده وضعیت حال صنایع دستی در کشور است. در این اطلس به ویژگی ها و پیشینه تاریخی صنایع دستی ایران، سازمان های تشکیلات دست اندر کار اموزش شاخص های اقتصادی اجتماعی و فرهنگی رشته های مختلف صنایع دستی و سازمان های بین المللی و تجارت جهانی و صنایع دستی اشاره شده است. همچنین اطلس صنایع دستی نگارش انگلیسی نیز در دست تهیه میباشد.»
دکتر جعفرزاده ایمنآبادی در خاتمه ابراز داشت:«از مصوبه شماره 66634/ت – 55293 ه به تاریخ 16/06/1399 هیئت وزیران کلیه دستگاههای مقرر، موظف به اجرای سند راهبردی توسعه گردشگری و ملزم به همکاری در این زمینه شده اند، ولیکن در این سند به سازمان نقشه برداری کشور به عنوان متولی تولید و به هنگام سازی اطلاعات مکانی هیچ اشاره ای نشده است که جای تأسف داشت.»
گفتنی است این تفاهم نامه که امروز به امضای دکتر جعفرزاده ایمنآبادی رئیس سازمان نقشه برداری کشور و دکتر تیموری معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی رسید، زمینه ساز همکاریهای مشترک بعدی در جهت تقویت و توسعه صنعت گردشگری خواهد بود.