به گزارش روابط عمومی سازمان نقشهبرداری کشور، دکتر علیرضا نعمتی ضمن تحسین سازمان نقشهبرداری کشور به سبب ادغام پنج اداره کل نقشهبرداری مناطق در سازمانهای مدیریت و برنامهریزی استانها گفت: «با تحقق این امر، نقاط ضعف و قوت استانها در حوزه اطلاعات مکانی شناسایی خواهد شد. بدین ترتیب انتظارات دو طرفه سازمان مدیریت و برنامهریزی استانها و سازمان نقشهبرداری کشور نیز مشخص خواهد شد و طرحهای عمرانی استانی با برنامهریزی دقیقتری انجام میشود».
رئیس امور استانهای سازمان برنامه و بودجه کشور بر نقش SDI و GIS در برنامهریزیهای کلان کشور تأکید کرد و گفت: «باید همچون طرحهای آماری در مورد جایگاه نقشهبرداری نیز به درک روشنی در کشور رسید».
وی اظهار داشت: «اکنون زمان آزمایش و خطا نیست؛ بنابراین سازمانهای مدیریت و برنامهریزی استانها باید برای برنامهریزیهای توسعه استان به سراغ سازمان نقشهبرداری کشور بروند».
نعمتی در واکنش به گزارش سازمان نقشهبرداری کشور مبنی بر مشارکت مستمر پنج استان در به اشتراک گذاری دادههایشان در ژئوپورتال زیرساخت ملی داده مکانی یا NSDI گفت: «استانهای فارس، زنجان، مازندران، گیلان و ایلام حتما مورد تشویق قرار خواهند گرفت و در ارزیابی عملکرد استانی، از امتیاز بیشتری نسبت به سایر استانها برخوردار خواهند شد. زیرا با انعقاد تفاهمنامههای همکاری یا به اشتراکگذاری دادههای خود در ژئوپورتال ملی، حضوری پررنگ در سیر تکاملی NSDI داشتهاند. بدین ترتیب امید داریم با ایجاد انگیزه، سایر استانها نیز به این سامانه بپیوندند و در توسعه و عمران کشور نقش ایفا کنند».
وی خاطر نشان کرد: «هر چقدر تعاملات بین معاونتهای مختلف در استانها بیشتر باشد به نفع مصالح کشور است و از موازیکاری و جزیرهای شدن فعالیتهای عمرانی کشور جلوگیری میشود».
دستگاههای اجرایی اطلاعات مکانی حوزه خود را حبس نکنند
شفیعی؛ در بخش دیگری از این نشست، به پیشینه سازمان نقشهبرداری کشور پرداخت و یادآور شد: «این سازمان و مرکز آمار ایران بهعنوان دو بازوی تصمیمگیری سازمان برنامه و بودجه کشور، در پیشبرد نظام توسعه کشور تأثیر گذار هستند».
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور به تنوعی که در عصر حاضر در ابزارها و تجهیزات تولید نقشه بهوجود آمده است اشاره کرد و گفت: «در شرایط کنونی، تأمین داده و تولید نقشه های موردی برای فعالیت های عمرانی تقریبا بدون دغدغه و به راحتی صورت می گیرد اما به اشتراک گذاری این داده ها، موضوع مورد اهمیتی است که با زیر ساخت داده های مکانی یا SDI انجام پذیر است».
شفیعی، SDI را مجموعهای از مؤلفههای مختلف هموچون سیاستها، استانداردها، شبکههای دسترسی، دادههای مکانی، سازمانها و مردم عنوان کرد که امور مختلف تولید، جمع آوری، ذخیرهسازی، دسترسی و استفاده بهینه از دادههای مکانی را در سطح ملی و در حوزههای مختلف فنی تسهیل و هماهنگ میسازد».
وی با بیان اینکه تأمین نقشه و اطلاعات مکانی مورد نیاز استانها یکی از وظایف تعریف شده سازمان برنامه و بودجه کشور برای سازمان نقشهبرداری کشور است، افزود: «دستگاههای اجرایی با به اشتراکگذاری دادههای مورد نیاز و بهروز نگه داشتن آنها در ژئوپورتال ملی میتوانند در تأمین این نیازها تأثیرگذار باشند».
گفتنی است شفیعی در اختیار نداشتن اطلاعات کامل نقشهای از حدود 400 شهر کشور را یک ضعف در استقرار SDI دانست و گفت: «باید یک نمایه از وضعیت اطلاعات مکانی در کشور ایجاد و بدین ترتیب خلاءها و ضعفهای موجود در این حوزه را شناسایی کرد».
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور ضمن اشاره به تعریف طرح زیرساخت داده مکانی در پروژههای اقتصاد مقاومتی تا سال 97 گفت: «اولویتبندی این طرح در سال جاری تغییر کرده است که این خود یکی از چالشهای استقرار SDI است. البته پیگیریهای لازم از سوی سازمان نقشهبرداری کشور در حال انجام است تا در خصوص SDI با تدوین ضوابط جدید به شکل جدیتر از سوی استانها پیگیری شود».
در ادامه، شفیعی به مسؤولین دستگاههای اجرایی در استانها توصیه کرد تا اطلاعات مکانی خود را حبس نکنند و با به اشتراکگذاری آنها در لایههای SDI به ارتقای کیفیت ژئوپورتال ملی کمک کنند».
معاون سازمان برنامه و بودجه کشور همچنین یادآور شد: «در راستای راهاندازی ژئوپورتال ملی، در وهله اول باید مشخص شود که چه دستگاهی متولی تولید و بهروز نگهداری چه لایهای است؛ تا از موازیکاری در تولید دادههای موجود در SDI جلوگیری شود».
مهندس شفیعی در بخش دیگری از سخنان خود به ناکام ماندن راهاندازی NSDI بر اساس تکلیف برنامه پنجم توسعه، در زمانی که سازمان برنامه و بودجه کشور در قالب معاونت برنامهریزی و نظارت و راهبردی فعالیت میکرد، اشاره نمود.
در ادامه، رئیس سازمان نقشهبرداری کشور به شبکه ایستگاههای دائمی کشور نیز پرداخت و در این باره گفت: «شبکههای مبنایی ژئودزی(زمینسنجی) در اقصی نقاط کشور بهعنوان سرمایه هر استان، باید با نظارت سازمان نقشهبرداری کشور به روز باشد. حفظ و توسعه این شبکه با اجرای بخش خصوصی و با تولیگری استانها نیز گام بعدی در توسعه و عمران کشور است».
وی خاطر نشان کرد: «تا این لحظه توسعه، نگهداری و به روزرسانی همه ایستگاههای این شبکه توسط سازمان نقشهبرداری کشور انجام شده است. این در حالی است که با نظارت سازمان نقشهبرداری کشور، همه استانها میتوانند این شبکه را پایش کنند. در واقع باید هر استان متولی ایستگاههای خود باشد و برای تأمین اعتبار لازم برای توسعه آن نیز برنامهریزی کند».
در خاتمه این نشست، مدیران و کارشناسان امور استانهای سازمان برنامه و بودجه کشور از رئیس سازمان نقشهبرداری کشور خواستند تا با برگزاری سمینارهای توجیهی، مسئولین اجرائی استانها را نسبت به اهمیت SDI آگاهتر نموده و آنها را برای حضور قویتر در این زیرساخت تشویق کنند. همچنین مقرر شد برای تعیین شاخصهای عملکردی سازمانهای مدیریت و برنامهریزی استانها در حوزه نقشه و اطلاعات مکانی، سازمان نقشهبرداری کشور با امور استانهای سازمان برنامه و بودجه کشور همکاری کند. در نهایت قرار شد تا در یکی از جلسات هماهنگی استانها که با حضور تمامی روسای سازمانهای مدیریت و برنامهریزی استانها برگزار خواهد شد، از مهندس شفیعی و همکاران سازمان دعوت شود تا ژئوپورتال ملی زیرساخت داده مکانی را معرفی نمایند.
گفتنی است این جلسه که روز دوشنبه 28 مرداد ماه در سازمان نقشهبرداری کشور و با حضور چندتن از مدیران سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان نقشهبرداری کشور، در محل این سازمان برگزار شد، زیرساخت داده مکانی يا SDI و نقش آن در تصمیمات و برنامهریزیهای کشور بهصورت دقیق مورد بررسی قرار گرفته و این سامانه از سوی دکتر مهرداد جعفریسلیم، معاون اداره کل سامانهها و زیرساخت دادههای مکانی سازمان نقشهبرداری کشور، به صورت کامل معرفی شد و به سوالات حضار درباره آن پاسخ داده شد.