به گزارش روابط عمومی سازمان نقشهبرداری کشور، مسعود شفیعی صبح سهشنبه 12 شهریورماه، در ابتدای برنامه بازدید میدانی فرونشست تهران گفت: «فرونشست در یک بازه ۱۰ ساله با ابزارهای متنوع شناسایی شد و با استفاده از مراکز مطالعاتی مورد بررسی قرار گرفت».
وی ادامه داد: «برای صحتسنجی اطلاعات بدست آمده، بررسی میدانی و همچنین دادههای ثقل سنجی و جی پی اس مورد نیاز است که امکانات و تخصص آن در سازمان نقشه برداری وجود دارد. شبکه ژئودینامیک سراسری و دسترسی به اطلاعات ماهواره ای از جمله مواردی است که در این سازمان برای بررسی نرخ فرونشست کاربرد دارد".
شفیعی اظهار داشت: «بر اساس وظایف سازمان، پایش و بررسی تغییرات زمین به طور متوالی در حال انجام است. هم اکنون نیز تغییرات زمین اندازه گیری و به مخاطرات و رخدادها پی برده میشود».
رئیس سازمان نقشهبرداری تصریح کرد: «در خصوص علت و پدیده شناسی فرونشست، با سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور در حال همکاری و تبادل اطلاعات هستیم».
عملیات بازدید میدانی مسئولان شهری از مناطق در معرض فرونشست
مدت زمان زیادی است که در شورای شهر پدیده فرونشست مورد مباحثه قرار گرفته و گزارشهایی نیز از سازمانهای مربوطه از جمله سازمان نقشه برداری کشور به شورای اسلامی شهر تهران ارسال شده است.
مسئولان شورای شهر و واحدهای مختلف شهرداری تهران به اتفاق مسئولانی از سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، با ابتکار سازمان نقشه برداری کشور، برای نخستین بار به طور مشترک و دسته جمعی بازدید میدانی خود را از مناطق در معرض فرونشست آغاز کردند تا به صورت بنیادی این پدیده را بررسی کند و مناسبترین برنامه را ارائه دهند.
محسن هاشمی؛رئیس شورای اسلامی شهر تهران در جریان این بازدید که از چند بخش فنی سازمان نقشه برداری کشور آغاز شد، از تعداد ایستگاههای بررسی نرخ فرونشست خبر داد و تصریح کرد: «در تهران یک ایستگاه موجود است که نیاز به تقویت دارد و باید به تعداد ایستگاهها برای بررسی و رصد نرخ فرونشست اضافه شود همچنین پس از رصد نرخ با کمک محققین و سازمان های مربوطه نظرات علمی ارائه شود».
هاشمی در حاشیه این بازدید به خبرنگاران گفت: سازمان نقشه برداری کشور در خصوص تحلیل دادهها به خوبی عمل کرده اما از نظر تجهیزات کمبودهایی دارد و جی پی اس دقیق مورد نیار هنوز از خارج کشور وارد میشود که می توان در این خصوص از شرکتهای دانش بنیان استفاده کرد.
ارائه ۷۰ پیشنهاد کنترلی به هیئت دولت و شورای شهر
همچنین در ادامه، حمید مجرب کارشناس مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران نیز اظهار داشت: با توجه به پایشهای این مرکز که طی ۳ سال انجام شده است، در بزرگراه آزادگان، ۱۳ تا ۱۴ سانتی متر فرونشست صورت گرفته است.
وی ادامه داد: «همچنین متوسط فرونشست در جنوب غرب تهران ۱۳ سانتی متر و نرخ کوتاه شدگی که حاصل فشارهای تکتونیکی است در حدود ۵ میلیمتر در سال است.البته در این مرکز فرونشست از فروچاله و فرو ریزش تفکیک شده است».
این کارشناس تصریح کرد:« فرونشست بر اساس برداشت آبهای زیر زمینی اتفاق میافتد. هم اکنون در شهریار و حوالی آن بیشترین فرونشست اتفاق افتاده و خسارتها نه تنها در بالادست بلکه در بیشتر اطراف آن آثار بسیاری دارد. همچنین شرق تهران در مناطق گرمسار، ورامین و سمنان آثار بسیار زیادی وجود دارد و با چشم مشاهده میشود».
مجرب اظهار داشت: «پایش در جنوب غربی تهران آغاز شده و اطلاعات در اختیار محققین قرار گرفته است. پس از مطالعات، تیم متخصصین تشکیل شد و دو لایحه برای شورای شهر و هیات دولت ارسال و ۷۰ اقدام کنترلی پیشنهاد شده است. با توجه به نیاز ما به آب زیرزمینی و شرب، برای تحقیق و برنامهریزیها به زمان طولانی نیاز است تا مشکلات رفع شود».
گفتنی است امروز 12 شهریورماه، مسعود شفیعی رئیس سازمان نقشهبرداری کشور، محسن هاشمی رئیس شورای اسلامی شهر تهران، محمد علیخانی؛ رئیس کمیسیون عمران و محمد سالاری رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران و برخی مسؤولان شهرداری تهران، به همراه خبرنگاران از مناطق تحت تاثیر پدیده فرونشست در مناطق جنوب غرب تهران، ملارد و شهریار بازدید کردند. همچنین در این بازدید بخشهای ژئودینامیک، کارتوگرافی و ثقل سنجی سازمان نقشهبرداری کشور و نحوه طراحی نقشههای فرونشست و تهیه اطلسهای فرونشست در محل این سازمان نیز مورد بازدید قرار گرفت.