به گزارش روابط عمومی سازمان نقشهبرداری کشور، تمامی دفاتر بخشی سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان مدیریت و برنامهریزی استانها نیز موظف شدهاند که تخصیص اعتبار به فعالیتهای مربوط به نقشه و اطلاعات مکانی در دستگاههای اجرایی را مطابق با این تفاهمنامه و رعایت مفاد آن انجام دهند.
در ماده 11 قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور آمده است: «فعالیتهای مرتبط با نقشهبرداری و اطلاعات مکانی، عکسبرداري هوايي، تهيه و توليد نقشههاي پوششي و شهري در مقياسهاي مختلف و نظارت بر آن در بخش غيرنظامي، برعهده سازمان نقشهبرداري کشور است. استانداردها و دستورالعملهاي مربوط توسط سازمان برنامه و بودجه کشور با رعايت جهتگيريهاي كشور از جمله آمايش سرزمين تهيه و ابلاغ ميشود».
متن کامل این تفاهمنامه که به تایید دکتر محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور و معاون رئیسجمهور رسیده، به قرار زیر است:
الف-مقدمه:
نظر به اینکه بر اساس ماده 11 قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور (مصوب 1395 مجلس شورای اسلامی) تهیه و ابلاغ استانداردها و دستورالعملهای مربوط به این ماده قانونی، با رعایت جهتگیریهای کشور از جمله آمایش سرزمین بر عهده سازمان برنامه و بودجه کشور است و از سوی دیگر قانونگذار مسئولیت فعالیتهای مرتبط با نقشهبرداری و اطلاعات مکانی، عکسبرداری هوایی، تهیه و تولید نقشههای پوششی و شهری در مقیاسهای مختلف و نظارت بر آن در بخش غیرنظامی را به سازمان نقشهبرداری کشور سپرده است، این تفاهمنامه در راستای انجام تکالیف قانونی سازمان برنامه و بودجه و سازمان نقشهبرداری کشور تنظیم شده است.
ب- مفاد تفاهمنامه:
1- سازمان برنامه و بودجه (به نمایندگی امور برنامهریزی، نظارت و آمایش سرزمین) ملاحظات و جهتگیریهای کلان را (از جمله آمایش سرزمین ) تهیه و به سازمان نقشهبرداری ابلاغ مینماید. استانداردها و دستورالعملهای موضوع صدر ماده 11 قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور، به تناوب و به تناسب نیاز و ضرورت به پیشنهاد مشترک "سازمان نقشهبرداری کشور"، امور نظام فنی اجرایی، مشاوران و پیمانکاران" و " امور برنامه-ریزی، نظارت و آمایش سرزمین" با رعایت ملاحظات و جهتگیریهای مذکور توسط سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ خواهد شد.
2-در خصوص تبصره ذیل ماده 11، آئین نامهای با همکاری وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمان برنامه و بودجه کشور برای امضای بالاترین مقام دو دستگاه مذکور تهیه خواهد شد.
3-ضوابط و اسناد حوزه نظام فنی و اجرایی کشور در حوزه نقشه و اطلاعات مکانی، توسط سازمان نقشهبرداری کشور و با هماهنگی امور نظام فنی و اجرایی، مشاوران و پیمانکاران، تهیه و حسب مورد پس از تصویب شورای عالی فنی، توسط رئیس محترم سازمان ابلاغ میشود.
4-سازمان نقشهبرداری کشور با همکاری امور برنامهریزی، نظارت و آمایش سرزمین نسبت به تدوین یا بازنگری برنامه¬ها و دستورالعملهای مرتبط با تهیه نقشه، نقشهبرداری و اطلاعات مکانی (به استثنای مصادیق ماده 3) بر اساس استانداردهای بینالمللی و در راستای ملاحظات و جهتگیریهای کلان از جمله آمایش سرزمین، اقدام نموده و پس از تایید شورایعالی نقشهبرداری به سازمان برنامه و بودجه برای بررسی و ابلاغ ارائه مینماید.
5-استقرار زیرساخت اطلاعات مکانی کشور (NSDI ) در قالب ماده 23 ضوابط فنی و اجرایی توسعه دولت الکترونیک (مصوب شورایعالی فناوری اطلاعات 11/6/1393) صورت میپذیرد. استقرار NSDI با هدایت و نظارت کمیته راهبری SDI کشور (موضوع تبصره 1 ذیل ماده 23) انجام خواهد شد. وظایف اجرایی در این حوزه که شامل تامین زیرساختهای نرمافزاری و استانداردهای دادهای و راهاندازی NSDI است، به سازمان نقشهبرداری کشور محول میشود. در این راستا امور برنامهریزی، نظارت و آمایش سرزمین با همکاری سازمان نقشهبرداری کشور سامانه ژئوپرتال ملی را با رعایت ملاحظات امنیتی و دفاعی راهاندازی و فراداده تمامی نقشههای موجود در کشور را با تعامل دستگاههای اجرایی در سامانه مذکور بارگذاری خواهد نمود. میبایست از طریق ابزار ماده 23 ضوابط فنی و اجرایی توسعه دولت الکترونیک، ساز و کاری فراهم شود تا کلیه دستگاههای اجرایی موظف باشند قبل از واگذاری کار نقشهبرداری، وجود یا عدم وجود نقشه و اطلاعات مکانی مورد نظر را از طریق این سامانه استعلام نمایند و در صورت فقدان نقشه، در قراردادهای منعقده تولید آن را پیشبینی نمایند. سیاستها به پیشنهاد امور برنامهریزی، نظارت و آمایش سرزمین و استانداردها، دستورالعملها و روشهای پیادهسازی به پیشنهاد سازمان نقشهبرداری به سازمان برنامه و بودجه کشور برای بررسی و ابلاغ ارائه میشود. شورای راهبری (موضوع ماده 7 این تفاهمنامه) دستورالعمل نحوه ارتباط و تبادل دادههای مکانی بین "ژئوپرتال ملی" و سایر سامانههای دادههای مکانی از جمله سامانههای مستقر در سازمان برنامه و بودجه کشور، سازمان مدیریت و برنامهریزی استانها و دستگاههای اجرایی کشور را تهیه و توسط سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ خواهد شد.
6-به منظور ساماندهی چاپ و نشر نقشه و اطلاعات مکانی، دستورالعملهای مربوط به کارتوگرافی و نحوه چاپ و نشر این اطلاعات پس از تهیه توسط سازمان نقشهبرداری کشور و تایید شورایعالی نقشهبرداری، به سازمان برنامه و بودجه برای بررسی و ابلاغ ارائه میشود.
7-سازمان برنامه و بودجه کشور برای راهبری و هدایت موضوعات فوق با استفاده از ظرفیتهای قانونی و مقررات نسبت به تشکیل شورای راهبری اجرای ماده 11 قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور اقدام خواهد نمود. آئیننامه داخلی کمیته/شورا در اولین جلسه، به پیشنهاد سازمان نقشهبرداری کشور به تصویب خواهد رسید.
اعضای شورای راهبری عبارتند از: رئیس سازمان نقشهبرداری کشور(معاون سازمان برنامه و بودجه کشور)، معاونت اقتصادی و هماهنگی برنامه و بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور (به نمایندگی؛ رئیس امور برنامهریزی، نظارت و آمایش سرزمین)، معاونت امور علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامه و بودجه کشور (به نمایندگی؛ رئیس امور عمومی، قضایی، دفاعی و امنیتی)، معاونت فنی، امور زیربنایی و تولیدی سازمان برنامه و بودجه کشور (به نمایندگی؛ رئیس امور نظام فنی اجرایی، مشاورین و پیمانکاران)، معاونت مجلس و توسعه منطقهای (به نمایندگی؛ رئیس امور استانها و مناطق) و معاونت توسعه منابع انسانی و پشتیبانی (به نمایندگی رئیس مرکز توسعه سیستمها و فناوری اطلاعات)
8-این تفاهمنامه در چارچوب وظایف و اختیارات طرفین تهیه شده است و منابع مورد نیاز در قالب بودجه مصوب سالیانه دستگاه ذیربط بوده و متضمن افزایش اعتبار و تعریف ردیف اعتباری مستقل نمیباشد.
9-این تفاهمنامه پس از تصویب مقام عالی ریاست محترم سازمان برنامه و بودجه کشور نافذ خواهد بود.