پس از سالها وقفه؛ عملیات به روز رسانی نقشه های پوششی کشور در مقیاس 1:25000 در سازمان نقشه برداری کشور کلید خورد
به گزارش روابط عمومی سازمان نقشه برداری کشور؛ فرآیند بازنگری نقشه های پوششی کشور در مقیاس یک بیست و پنج هزارم، پس از مطالعات گسترده و بررسی های انجام شده در مجموعه معاونت فنی و تولید اطلاعات مکانی، در اداره کل نقشه برداری هوایی، فضایی و نقشه های مبنایی این سازمان؛ با بازتولید نقشه 1:25000 از شهر تهران و حومه آغاز شد.
در ادامه دکتر جعفرزاده ایمنآبادی گفت: «اطلاعات مکانی پایه (به ویژه نقشه های پوششی) هر کشور از شاخصهای توسعه آن کشور بوده و یکی از مولفه های مدیریت و برنامه ریزی پروژه های عمرانی کشور به شمار می رود؛ به گون های که امروزه به این نوع داده ها، زیرساخت توسعه نیز اتلاق میگردد. به عبارت دیگر؛ داده های مکانی، مشابه شبکه های ارتباطی، آب، برق و گاز، امروزه تبدیل به یک زیرساخت مهم در کشورها و جوامع مختلف شده است.»
همچنین وی بیان کرد: «نقشه های پایه و پوششی، به نقشه هایی اتلاق میگردد که در آن، توپوگرافی و شکل زمین همچنین عوارض نقطها ی(مانند نقاط ارتفاعی، درختان، چاه ها و غیره)، عوارض خطی(مانند منحنی های تراز ارتفاعی، خطوط جاده ای، ریلی، خطوط انتقال نیرو و غیره) و عوارض سطحی(مانند بلوک های ساختمانی، مراکز صنعتی، خدماتی، درمانی و غیره) بر روی آنها به دقت مشخص گردیده است تا مبنایی برای برنامه های توسع های کشورها گردد. نقشه های پوششی بهروز همچنین می توانند پایه انجام آمایش سرزمین، مطالعات زیست محیطی، پروژه های عمرانی، مطالعات طرح های ملی، مدیریت کلان اراضی، منابع طبییعی و غیره در سراسر کشور باشند. از جمله اهم کاربردهای این نقشه ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
* مدیریت بهینه حوضه های آبریز
* کشاورزی و منابع طبیعی
* مدیریت بحران(به طور مثال در مدلهای پخش سیلاب، نقشه های آسیبپذیری، بررسی خطرپذیری و غیره)
*مطالعات محیط زیست
*فاز مطالعات و طراحی پروژه های کلان عمرانی(از جمله شهرسازی، سدسازی،توسعه خطوط حمل و نقل، آمایش سرزمین و طرح های جامع کشوری و غیره...
در ادامه، مهندس پیمان بکتاش، معاون فنی و تولید اطلاعات مکانی سازمان نقشهبرداری کشور؛ با اشاره به تاریخچه تولید نقشههای پوششی در ایران گفت:«در سال 1366 با توجه به نیازهای کشور، طرح تهیه نقشههای پوششی 1:25000 بر پایه عکسهای هوایی مقیاس1:40000 برای پرکردن خلاء اطلاعات مکانی مورد نیاز طرحهای عمرانی کشور، توسط هیأت دولت وقت تصویب گردید. بر این اساس، سازمان نقشهبرداری کشور به عنوان دستگاه متولی، عهدهدار اجرای این طرح ملی گردید. این طرح پس از مطالعات اولیه و تهیه استانداردها و دستورالعملهای لازم، عملا از سال 1369 بهطور اجرایی شروع گردید. استانداردها و دستورالعملها بین سالهای 1372 تا 1374 متناسب با فنآوری رقومی، مجددا تدوین و طرح مذکور، در طول سالیان گذشته با طی مراحل مختلف، منجر به تولید نقشههای رقومی 1:25000 برای کل کشور شد. عملیات عکسبرداری هوایی پوششی با دوربین آنالوگ بهصورت سه بعدی و عمدتاً طی سالهای 1371 تا 1384 انجام پذیرفت. در سالهای 1383 تا 1387 با توجه به اینکه نقشههای بخش قابل توجهی از مناطق کشور تهیه شده بود و عمدتا فقط مناطق مرزی فاقد نقشه بودند، سرعت تولید نقشههای 1:25000 کاهش یافت. در حدود سال 1384 شمسی، با توجه به اینکه در بخشی از قسمتهای مرزی کشور امکان پرواز وجود نداشت، از تصاویر ماهوارهای SPOT فرانسه با قدرت تفکیک 2.5 متر برای تکمیل نقشههای پوششی استفاده گردید. با توجه به اینکه این تصاویر استرئو(سه بعدی) نبودند، علاوه بر تصاویر ماهوارهای، مدل رقومی ارتفاعی زمین(DEM) تولید شده توسط تصاویر استرئو اسپات نیز با قدرت تفکیک 30 متر برای استخراج عوارض ارتفاعی خریداری گردید. تا نهایتا عملیات تهیه نقشههای پوششی 1:25000 کل کشور در سال 1390 به اتمام رسید.
گفتنی است در حال حاضر متوسط قدمت نقشه های پوششی کشور، به حدود بیست سال پیش باز می گردد! نقشه هایی که میبایست به طور مدام در حال به روزرسانی بوده و قدمت آنها همواره کمتر از پنج سال باشد. در حال حاضر وجود نقشه پوششی بهروز و دقیق در کشور به شدت احساس شده و تقریبا تمام پروژه ها و طرح های توسعه ای کشور را تحت شعاع قرارداده است.
شکل (1): آخرین وضعیت قدمت نقشه های پوششی 1:25.000 کشور
به روزرسانی نقشه های 1:25000 با استفاده از تصاویر ماهواره ای بهروز با توان تفکیک مکانی یک متر از شهر تهران و حومه:
در حال حاضر خوشبختانه پردازش تصاویر ماهواره ای جدید از منطقه مزبور در اداره کل نقشه برداری هوایی، فضایی و نقشه های مبنایی سازمان نقشه برداری کشور، به اتمام رسیده و هم اکنون فرآیند به روزرسانی نقشههای 1:25000 شهر تهران و حومه، در خط تولید سازمان آغاز گردیده است. این روند برای سایر مناطق کشور نیز تداوم خواهد یافت. در این راستا حمایت های اعتباری سازمان برنامه و بودجه کشور بسیار حائز اهمیت خواهد بود تا شاهد استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و اشتغال زایی تخصصی در این حوزه باشیم.
به روزرسانی نقشه های پوششی 1:25000 بر مبنای آخرین تصاویر هوایی موجود در سازمان نقشه برداری کشور:
آخرین تصاویر هوایی رقومی در چهار باند طیفی مختلف که در سال 1397 شمسی توسط سازمان نقشهبرداری کشور با عکسبرداری هوایی اخذ شده است؛ بالغ بر دو میلیون هکتار در استانهای زنجان و کرمانشاه می باشد. در حال حاضر حدود 350 هزار هکتار از این میزان اورتو شده و مابقی تصاویر هوایی نیز در حال اورتو شدن به منظور به روزرسانی 90 شیت نقشه 1:25000 پوششی کشور میباشد. این روند نیز با استفاده از شروع مجدد عملیات عکسبرداری هوایی که به زودی در سازمان ازسر گرفته خواهد شد، برای مناطق دیگر مطابق برنامهریزی مشخص، تداوم خواهد یافت.
شکل (2): تصویر ماهواره ای بخشی از شهر تهران و نمونه ای از لایه های به روز رسانی شده دقیق نقشه پوششی 1:25000