تهیه و تولید نقشه و پهنه بندی فرونشست شهر مرند استان آذربایجان شرقی
پدیده فرونشست زمین
افزايش روز افزون بهره بردارى از آب هاى زير زمينى بويژه در حوضه هايى که با نهشته هاى آبرفتى يا درياچه اى تحکيم نيافته انباشته گشته اند ، به فرونشست و يا فرو ريزش سطح زمين مى تواند منجر شود.فرو نشست و کاهش تدريجي و ناگهاني ارتفاع سطح زمين پديده اي است كه تحت تاثير عوامل طبيعي و مصنوعي صورت می گيرد. ريزش ناگهاني داراي علائم محسوس بوده و عمدتا در نواحي كه داراي سازندهاي انحلال پذير همچون سنگ آهك باشند، از طريق ريزش سقف غارهاي زيرزميني صورت مي گيرد. صدمات ناشي از اين نوع ريزش ها گاها مي تواند فاجعه آمیز باشد. در مقابل فرونشست هاي تدريجي داراي روندي كند بوده و عمدتا بر اثر استخراج مايعات ( آب و نفت ) درون زمين بوقوع مي پيوندند. همچنين مطالعات گسترده آب شناسي ،زمين شناسي ،ژئودتيک ،ژئوديناميک و ژئودزي نشانگر ارتباط مستقيم فرو نشست با استخراج آب از چاههاي آرتزين است .
نمایی از فرونشست ملارد
تهیه و تولید نقشه و پهنه بندی فرونشست شهر مرند استان آذربایجان شرقی
شهرستان مرند در ۵۷ کیلومتری شمال غرب
تبریز و دارای ۲ بخش و پنج شهر و ۹ دهستان و ۱۲۹ آبادی بوده که۱۱۳ آبادی دارای سکنه و ۱۶ آبادی آن خالی از سکنه است. شهرستان مرند با جمعیتی بالغ بر ۲۴۵ هزار نفر سومین شهرستان پرجمعیت استان پس از شهرستانهای تبریز و مراغه میباشد.
بر اساس آخرین پردازشهای انجام شده سازمان در استان آذربایجان شرقی، مناطقی به وسعت650 کیلومترمربع در اطراف شهرهای مرند و زنوز دچار فرونشست با بیشترین نرخ 18.9 سانتی متر در سال میباشد که قابل توجه و بررسی می باشد.
برای تهیه این نقشه و پهنه بندی از تصاویر رادار سنتینل 1 در بازه زمانی اسفندماه 1395 تا اسفند ماه 1397 استفاده شده است.