به گزارش روابط عمومی سازمان نقشهبرداری کشور، به نقل از مدیریت سامانه ها و زیرساختهای اطلاعات مکانی، دکتر جعفرزاده ایمنآبادی، رئیس سازمان نقشهبرداری کشور، طی مکاتباتی با مسئولین وزارت بهداشت، با معرفی قابلیتهای نقشه کروناویروس در زیرپورتال مدیریت بحران ژئوپورتال ملی، امکان توسعه این زیرپورتال را با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عنوان نمود.
دکتر جعفرزاده ایمنآبادی، در تاریخ 99/06/01 طی نامه ای به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، توضیحاتی از اقدام خودجوش سازمان نقشهبرداری کشور را درخصوص ایجاد "نقشه کرونا ویروس"، بصورت یک زیرپورتال را ارائه نمود. این زیرپورتال در سايت iransdi.ir ، ژئوپورتال ملی تهیه شده توسط اداره کل سامانه ها و زیرساختهای اطلاعات مکانی سازمان نقشهبرداری کشور ایجاد شده است.
دادههای این زیرپورتال از آمار رسمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در بازه زماني سوم اسفند 1398 تا سوم فروردين 1399 بوده است. این زیرپورتال دارای پنج سرويس نقشه شامل تعداد مبتلايان، بيمارستانهاي مسئول و نرخ رشد مبتلايان به درصد در سطح استانهاي كشور و همچنين يك گزارش نموداري براي استان موردنظر، تعبيه شده است.
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور، طی این نامه خواستار تداوم همکاری و مشارکت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، برای دريافت مستمر اطلاعات آماري روزانه، بهجهت بهنگامرساني سرويسهاي مذكور شد. همچنین وی عنوان کرد که در صورت ارائه دادههای بروز امکان ارائه سرویسهای تحلیلی دیگری مانند يافتن نزديكترين بيمارستان به هرنقطه، يافتن نزديكترين داروخانه به هرنقطه، جستجوي بيمارستانها بر اساس ظرفيت پذيرش، نام، محدوده مكاني در این زیرپورتال میسر میباشد.
دکتر جعفرزاده ایمنآبادی، طی نامه دیگری در تاریخ 99/10/20، از تشكيل «كميته مخاطرات بيولوژيكي» ذيل «كميسيون مديريت بحران» خبر دادند و هدف اين كميته را، پشتيباني مكاني از مديريت بحران در حوزه جمعآوري اطلاعات، شناسايي، رصد و پايش مخاطرات بیولوژیک از طریق تهيه اطلاعات مكاني بهروز و ارائه نقشههای موضوعی و خدمات مکانمبنای مرتبط با این موضوع در بستر زيرساخت دادههاي مكاني (SDI) و در قالب بهکارگیری ژئوپورتال عنوان نمود.
زئیس سازمان نقشهبرداری کشور با اشاره به قابليتها و توانمنديهاي تخصصي موجود در سازمان نقشهبرداري كشور و مطالعات انجام شده، امکان ارائه خدمات مكانمحور مشابهي به منظور مديريت بهينه بحران همهگیری كرونا در كشور را به شرح زیر عنوان نمود و تاکید کرد:« اولاً ارائه این خدمات منوط به دريافت اطلاعات بهروز از متوليان و مراجع تخصصي مربوطه بوده ثانیاً خدمات مکانمبنای قابل ارائه، محدود به این موارد نمیباشد»:
- 1- توسعه زيرپورتال مكانمحور پايش شيوع و گسترش بيماري بر اساس تقسيمات كشوري و شهري و به تفكيك زمان، مساحت، جمعيت، هرم سني، جنسيت و غيره
2-توسعه برنامه كاربردي (Application) مكانمحور پيشنهاددهنده به كاربران تحت وب یا موبایل با قابلیتهایی از قبیل:
- تعيين مکانهای ارائه امكانات درمانی- بهداشتی
- جستجوي نزديكترين مراكز درماني كه ظرفيت پذيرش مداواي مبتلايان را داشته
- ارائه كوتاهترين مسير دسترسي به مكانها و مراكز مذکور
3- توسعه برنامه كاربردي مكانمحور تحت وب به منظور پيشنهاد تخصيص بهينه و عادلانه امكانات پزشكي براساس اطلاعات مكاني-آماري
4- توسعه برنامه كاربردي مكانمحور تحت موبايل با هدف ايجاد بستر جمعآوري و نمايش اطلاعات مكاني داوطلبانه (VGI) مرتبط با بيماري كرونا توسط مردم (مانند درج موقعيت مكانهايي همچون داروخانههاي ارائهدهنده داروهاي خاص كرونا، آزمايشگاههاي ارائه دهنده خدمات تشخیص كرونا، آزمايشگاههاي ارائه دهنده خدمات تشخیص كرونا در منزل، مراكز ارائه دهنده امكانات بهداشتي از قبيل ماسك، دستكش، مواد ضد عفوني كننده و غيره)
5- نمايش اطلاعات مكاني محدوديتهاي اعمالشده توسط ستاد ملي كرونا در ژئوپورتال مانند نمایش مسيرهاي بين شهري که تردد در آنها ممنوع اعلام شده، مسيرهاي درونشهري که در ساعات خاص تردد در آنها ممنوع اعلام شده و غیره
6- نمایش پهنهبنديهاي خاص از قبيل درصد ريسك و ميزان ابتلا و مرگ و میر ناشی از شیوع ویروس كرونا (مناطق زرد، قرمز و نارنجي).
دکتر جعفرزاده در پایان مجدداً تأكيد نمود که پیشنیاز ارائه خدمات فوق، در اختيار داشتن مستمر اطلاعات بهروز و دقيق از مراجع ذیصلاح ميباشد. همچنین باستناد به نامه 99/06/01، و با اشاره به قابلیتهای متخصصین سازمان نقشهبرداري كشور، مجدداً آمادگي كامل خود را براي طراحي و توسعه ابزارهاي مناسب براي تحليلهاي مكان محور و زمينآماري با همانديشي متخصصان محترم آن مجموعه اعلام نمود.
نگارنده : نیره اسمعیلی تکلیمی