به گزارش روابط عمومی سازمان نقشه برداری کشور، امروزه مطالعه محیط های شهری به عنوان یک زمینه تحقیقاتی کلیدی در سنجش از دور به شمار می رود. پوشش مکانی و زمانی پیوسته در مشاهدات ماهواره ای سطح زمین، تکنیک سنجش از دور را به عنوان ابزاری کارآمد در خصوص آنالیز مناطق شهری مطرح نموده است. کسب اطلاعات مکانی از محیط های شهری در زمینه هایی همچون تعیین ارتفاع ساختمانها، نقش مهمی در برنامه ریزی شهری، نظارت بر خسارات وارده بر ساختمانها و ساخت شهرهای دیجیتالی ایفا می نماید.
در مقایسه با سنجنده های اپتیکی، سامانه های رادار با روزنه مجازی (SAR) به عنوان یکی از مهمترین سنجنده های سنجش از دوری، از قابلیت اخذ داده در تمامی شبانه روز و تحت هر شرایط آب و هوایی برخوردار می باشند. امروزه به عنوان یک تکنیک پیشرفته در سنجش از دور راداری، تکنیک SAR توموگرافی (TomoSAR) با اخذ داده های یک سنجنده ازگذرهای مختلف و استفاده توامان از اطلاعات دامنه و فاز سیگنال های دریافتی، توانسته پراکنش گرهای چندگانه با ارتفاعهای متفاوت را در هر پیکسل تفکیک نماید.
اهمیت و کاربرد وسیع این تکنیک را می توان در مناطقی با ساختار پیچیده از جمله مناطق شهری و جنگلی بیان نمود. این تکنیک در اصل با بسط اصول روزنه مجازی در بعد سوم (جهت عمود بر رنج و آزیموت) و تمرکز تصاویر اخذ شده با زوایای مختلف از یک منطقه، امکان بازسازی تابع بازپراکنش در جهت ارتفاعی، تفکیک پراکنشگرها در هر پیکسل و بازیابی ارتفاع عوارض در مناطق شهری را فراهم می آورد. در پژوهش صورت گرفته و با به کار گیری تصاویر تراسار-ایکس
به عنوان یکی از تصاویر قدرت تفکیک مکانی بالا در سنجش از دور راداری، عملکرد الگوریتم نوین پیشنهادی در بازیابی ارتفاع ساختمان مسجدی در بلوار میرداماد با طول و عرض جغرافیایی N 7594/35 وE 4376/51 مورد بررسی قرارگرفته است.
نتایج به دست آمده حاکی از آن بوده که روش پیشنهادی توانسته به طور قابل توجهی هدف تکنیک TomoSAR را در تفکیک مشارکت برهم نهی پراکنشگرهای چندگانه در هر پیکسل تصویر بهبود بخشیده و همچنین عملکرد پایداری را در بازسازی توموگرام ساختمان مسجد از خود نشان دهد. همچنین در روش پیشنهادی، اختلاف ارتفاع تخمینی 20 متری میان پیکسل های متعلق به بالاترین و پایینترین نقطه ساختمان مطالعاتی، حاکی از برابری با ارتفاع واقعی این مسجد داشته است. تکنیک ارائه شده قادر بوده دقت تخمین ارتفاع ساختمانها در مناطق شهری را به طور قابل توجهی بهبود بخشد. نتایج به دست آمده نشان می دهد روش مطرح شده توانسته در کاهش اثرات سایدلوبها در توموگرام بازسازی شده در صفحه رنج – ارتفاع نیز موثر واقع شود. از قابلیت مهم این روش می توان به تشخیص و تفکیک پراکنشگرها در هر پیکسل تصویر SAR با فاصله کمتر از حد تفکیک ارتفاعی اشاره نمود.
بررسیها و آنالیزهای صورت گرفته از عملکرد روش پیشنهادی به تفصیل در مقاله پیوست قابل مطالعه می باشد. این مقاله علمی از رساله دکتری خانم مهرنوش امتی، کارشناس اداره مهندسی سیستمهای نقشه برداری هوایی و فضایی استخراج شده و در ژورنال
IEEE Geoscience and Remote Sensing Letters (GRSL) به چاپ رسیده است. جهت مشاهده مقاله
اینجا را کلیک فرمایید.