خدمات مکانمحور شهری در خدمت شهر هوشمند/حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی از استارتاپها
سومین رویداد خدمات مکانمحور شهری در خصوص نقش سرویسهای فضایی در شهر هوشمند با نگاه ویژه شهر هوشمند به اطلاعات مکانی در محل صندوق شکوفایی و نوآوری ریاست جمهوری برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان نقشه برداری کشور، مرتضی براری رئیس سازمان فضایی ایران در سومین رویداد خدمات مکانمحور شهری در خصوص نقش سرویسهای فضایی در شهر هوشمند گفت: همواره به ضرورت استفاده از ظرفیتهایی که فضا ایجاد میکند؛ تأکید شده و به همین علت است که در نقشه علمی کشور نیز جایگاه ممتازی برای آن در نظر گرفته شده است.
وی افزود: دغدغه ما توانمندی صنعت حوزه فضایی است. ظرفیتهای خوبی در این حوزه ایجاد شده و دانشگاههای ما نیز در آن خوش درخشیدهاند.برای دستیابی به استفاده از خدمات این صنعت، شتاببخشی و تکمیل ارزش حوزه فضایی بیشک به مشارکت بخش خصوصی نیاز داریم.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: صنعت فضایی طی یک دهه گذشته علاوه بر حوزه اقتداری به حوزه اقتصادی نیز وارد شده است؛ به طوری که متوسط رشد صنعت فضایی ۱۳۹ درصد و رشد اقتصاد جهانی ۱۹.۴ بوده است. در این بین رشد قابل ملاحظهای اتفاق افتاده و تا دو دهه دیگر نیز ادامه پیدا خواهد کرد.
وی افزود: صنعت اطلاعات مکانی سه رکن اصلی شبکه ناوبری، شبکه ماهوارههای سنجشی و سامانه اطلاعات جغرافیایی دارد که به شدت حائز اهمیت است.
رئیس سازمان فضایی ایران در ادامه به ارائه آماری در خصوص صنعت فضایی جهان اشاره کرد و گفت: صنعت اطلاعات مکانی در سال ۲۰۱۴ حدود ۱۹۰ میلیارد دلار به صورت مستقیم و ۱۲۰۰ میلیارد دلار به شکل غیر مستقیم تولید ثروت کرده است. این مبلغ در سال ۲۰۱۷، به ۲۹۹ میلیارد دلار مستقیم و ۲۲۰ میلیارد دلار غیر مستقیم رسیده و تقریباً بیش از ۹ برابر رشد کرده است.
براری با اشاره به «انقلاب در عرصه فضایی» ادامه داد: پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۰ این مبلغ به ۴۳۷ میلیارد دلار خواهد رسید، متوسط سالانه رشد این صنعت ۱۳.۶ درصد در دنیا و ۱۷.۴ درصد در خاورمیانه است، رشدی که در خاورمیانه اتفاق افتاده، بیشتر بوده و تلاش ما بر این است که زیرساختها را برای توسعه خدمات شهری، خصوصاً شهر هوشمند ارتقا دهیم.
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: در فضای شهر هوشمند با مواردی مانند حمل و نقل هوشمند و مدیریت پسماند مواجه هستیم. حوزههایی که همگی مبتنی بر مکان هستند. دادههای مکانمحور میتوانند در این عرصه تحول ایجاد کنند و سازمان فضایی آماده است تا با کمک شهرداری زیرساختهای لازم را مهیا کند.
او در پایان گفت: همکاری ما با شهرداری نیازمند مشارکت شرکتها و استارتاپها است و از توانمندی آنها استفاده خواهیم کرد.
همکاری شهرداری تهران در حوزه استقرار سیستم اطلاعات مکانی
محمد فرجود، مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران نیز در این گردهمایی با بیان اینکه تهران در حال تبدیل به یک ابر شهر است گفت: این کلانشهر چالشهای زیادی دارد. از مهمترین این چالشها میتوان به ترافیک، آلودگی هوا، مصرف انرژی و… اشاره کرد که به نظر میرسد یکی از راهکارهای حل این آسیبها در ابعاد وسیع، بحث شهر هوشمند است.
فرجود، پروژه «تهران هوشمند» را برنامه اصلی شهرداری تهران دانست و گفت: فاز اول این پروژه سه ساله بوده و قرار است تا سال ۱۴۰۰ اجرایی شود. در این رابطه شهرداری تهران، حدود ۱۰ سرفصل در حوزههای مختلف و در ۵۰ پروژه با مشارکت بخش دولتی و خصوصی تعیین کرده است.
وی ادامه داد: در حوزه تجمیع فعالیتهای نوآورانه شهری هم کارهایی صورت گرفته است. هدف ما این است که بتوانیم مناطق نوآوری را در شهرداری ایجاد و بسترهایی را برای فعالیتهای نوآوری و بهبود فضای کسب و کار در شهرداری تهران مناسبسازی کنیم.
مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران در پایان اظهار کرد: در حوزه دادهها و شفافسازی و استقرار نظام و سیستم اطلاعات مکانی شهرداری نیز وارد همکاری با سازمانهای اجرایی مربوطه شدهایم و همکاریهایی را نیز با سازمان فضایی ایران در دستور کار خود قرار دادهایم.
حمایت تمام و کمال صندوق نوآوری و شکوفایی از استارتاپها
در ادامه این مراسم سیاوش ملکیفر معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری نیز در این گردهمایی سه روزه گفت: اگر استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان موفق شوند با شهرداری تهران یا هر کدام از دستگاههای اجرایی دیگر وارد تعامل شوند و نظر مساعد آنها را جلب کنند؛ قطعا از حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی نیز برخوردار خواهند شد.
وی افزود: طراحی ما برای حمایت از استارتاپها به گونهای است که از زمان شکلگیری تا به نتیجه رسیدن از آنها حمایت خواهیم کرد، البته باید بگویم زمانی که استارتاپها در شتابدهی هستند حمایتهای ما از طریق ۱۷ شتابدهنده دانشبنیان اعمال میشود. از جمله حمایتهای ما ارائه ۷۰ درصد ودیعه رهن، تسهیلات برای تهیه سرمایه اولیه، توانمندی بلاعوض برای مسائلی آموزشی است. در برخی از مدل سرمایهگذاری نیز میتوانیم تا ۸۰ درصد منابع لازم برای استارتاپهای مستقر در شتابدهنده را فراهم کنیم.
دکتر علی وحدت رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری نیز در این مراسم عنوان کرد: ۱۰۰۰ فناور در گردهمایی سه روزه شرکتهای دانش بنیان و استارتآپهای حوزه فضایی که در محل صندوق نوآوری و شکوفایی در حال برگزاری است، حضور دارند و حدود ۱۰۰ شرکت، محصولات و خدمات خود را در نمایشگاهی که در حاشیه این گردهمایی برگزار شده است، به نمایش گذاشتهاند.
وحدت افزود: در گردهمایی شرکتهای دانش بنیان و استارتآپهای حوزه فضایی، هفت رویداد ارایه نیازهای فناورانه و نوآورانه توسط هفت دستگاه اجرایی برگزار میشود که حدود ۲۷۰ شرکت برای حضور در رویداد ارایه نیازهای فناورانه خدمات مکان محور شهرداری تهران شرکت کردند.
گفتنی است سومین رویداد خدمات مکانمحور شهری روز دوشنبه ۱۷ تیرماه با حضور نمایندگان صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری، سازمان نقشه برداری کشور، سازمان فاوای شهرداری، سازمان فضایی و پژوهشگاه فضایی و شرکتهای دانشبنیان و استارتآپهای مرتبط در صندوق نوآوری و شکوفایی در محل این صندوق برگزار شد.
ارائه نیازهای فناورانه و نوآورانه شهرداری تهران در حوزه خدمات مکانمحور شهری از موضوعات اصلی بود که در این رویداد به آن پرداخته شد. در رویداد خدمات مکانمحور شهری، نیازهای مکانمحور شهرداری تهران ارائه شد و شرکتها و استارتآپهای دارای طرح یا محصول مرتبط نیز پیشنهادهای خود را برای رفع این نیازها ارائه کردند.